Uitreiking van de Nonnevot 04-11-2019

Vandaag over vijftien weken en zes dagen, precies over honderdelf dagen, is het zondag 23 februari 2020, oftewel Carnavalszondag 2020!

Voor de Sittardse Prinsegarde het geijkte moment om een aantal bijzondere nonnevotte uit te reiken. Deze extra grote uitvoeringen van het bekende Sittardse carnavalsgebak gingen dit jaar naar de regerend stadsprins Rob I, burgemeester van Sittard en Ere-commandeur van Stadscarnavalsvereniging De Marotte Sjraar Cox, Grootvorsten van de Marotte Fernao Schmeits en Ben Bartholomeus, oud-prins en oud-Marot Wil Laudy, Marot Maurice Gorissen, Marot Thijs Jacobs, Elita Corstjens, Miriam Schaeks en Mieke Smit. De garde doet dat om hen te bedanken voor hun inzet voor de Zittesje Vastelaovend én om hen alvast ‘wakker’ te schudden nu het nieuwe seizoen is aangebroken. Daarmee houdt de Prinsegarde Zitterd een oude Sittardse traditie in stand.

Behalve het genoemde negental ontvangers van dit smakelijke teken van dank is er nóg iemand die een nonnevot krijgt van de Prinsegarde. Normaliter heeft de ontvanger van deze extra grote Ere-nonnevot zich in de kijker gespeeld bij de Prinsegarde doordat hij of zij zich de afgelopen jaren bijzonder heeft ingezet voor ‘de Zittesje Vastelaovend’. Dit jaar is dat bij wijze van zeer hoge uitzondering voor een keer niet het geval.

En dat maakt de eer voor de ontvanger van deze Ere-nonnevot des te groter. De Prinsegarde vond dat de Ere-nonnevot dit jaar toekwam aan Brunssummer Rob Bindels, omdat hij altijd veel heeft betekend voor de Sittardse Prinsegarde. Rob is de man die in 1993 het idee opvatte voor het organiseren van een groot Euregionaal Gardetreffen en dat idee in 1995 voor het eerst realiseerde. Het bleek een schot in de roos, want sindsdien is het jaarlijks Euregionaal Gardetreffen uitgegroeid tot een dag waar gardisten uit de hele Euregio zich op verheugen. Een dag om oude banden aan te halen, een dag van verbroedering en vooral een dag van samen feest vieren. Bindels stond mede aan de wieg van de FEG (Federatie Euregionaal Gardetreffen), was daarvan de nodige jaren voorzitter en is inmiddels erevoorzitter. Verder werd Rob – prins van Brunssum in 1987 – benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, was hij raadslid en is hij erebestuurslid en gardecommandant van CV de Streupers.

Eerdere ontvangers van de Ere-nonnevot waren onder meer Thei Wessels, Fred den Rooijen, Thijs Jacobs, Pierre Dieteren, Harrie Vanderbroeck, Joep Wijnands, Peet van Erp en Sjohn Smeets.