Seizoen 2018-2019

Alternatief Sjóttefess

Dit jaar heeft in het eerste weekend van september weer het alternatieve sjöttefees plaats gevonden. Dit jaar op een nieuwe locatie bij De ligne.

Na ons gezamenlijk ontbijt aangeboden door Koning Guido en zijn Koningin Jenny met prins Rens. Is de gezellige dag begonnen . Daarna zijn we vertrokken na het sjötte weide.Waar we ons gepresenteerd hebben aan de Jury en Keizer van het alternatieve Sjóttefees .

Na het kavelen is onze nieuwe koning van het alternatieve Sjöttefees 2019 bekent.

Luc Jacobs

Uitreiking Nonnevot

Vandaag over vijftien weken en zes dagen, precies over honderdelf dagen, is het zondag 3 maart 2019, oftewel Carnavalszondag 2019!

En daarmee was vandaag voor de Sittardse Prinsegarde het geijkte moment om een aantal bijzondere nonnevotte uit te reiken. Deze extra grote uitvoeringen van het bekende Sittardse carnavalsgebak gingen dit jaar naar de regerend stadsprins León I, burgemeester van Sittard en Ere-commandeur van Stadscarnavalsvereniging De Marotte Sjraar Cox, de Bielemèn Sjra Derrez, Leon Tonglet, Luc Laudy en Stan Perrée, Grootvorst van de Marotte Fernao Schmeits en Lejao Beursgens. De garde doet dat om hen te bedanken voor hun inzet voor de Zittesje Vastelaovend én om hen alvast ‘wakker’ te schudden nu het nieuwe seizoen is aangebroken. Daarmee houdt de Prinsegarde Zitterd een oude Sittardse traditie in stand.

Behalve het genoemde achttal ontvangers van dit smakelijke teken van dank is er nóg iemand die een nonnevot krijgt van de Prinsegarde. De ontvanger van deze extra grote Ere-nonnevot heeft – doordat hij of zij zich de afgelopen jaren bijzonder heeft ingezet voor ‘de Zittesje Vastelaovend’ – in de kijker gespeeld bij de Prinsegarde. Dit jaar valt deze speciale eer te beurt aan de vijftigjarige Thei Wessels.

Thei – eine Sjteivigger sjnaak – ontvangt de Ere-nonnevot van de Prinsegarde omdat hij eigenlijk naast zijn drukke baan zo’n beetje altijd – het hele jaar door – bezig is met de vastelaovend. Vooral op muzikaal gebied is Thei zeer actief. Zo schreef hij tal van Sittardse vastelaovesschlagers. Maar liefst negen keer wist een inzending van hem het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer te winnen. En behalve voor Zitterd schrijft hij ook liedjes voor deelnemers uit andere Limburgse plaatsen, die bijvoorbeeld mee willen doen aan het Limburgs Vastelaovesleidjes Konkoer. En ook de Zittesje Revue mag niet vergeten worden, want ook daaraan heeft Thei de nodige muzikale input geleverd. Hij is verder zeer actief als ‘waageboewer’ voor buurt ‘Sjteivig’. Alle reden dus om deze in 2007 tot Ridder in de Orde van de Pappegey benoemde carnavalist pur-sang nu te waarderen met de Ere-nonnevot van de Prinsegarde.